ΑΡΧΙΚΗ          ΠΡΟΪΟΝΤΑ          ΣΥΝΤΑΓΕΣ          ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ          ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

 

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΠΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

 

Υλικά
Για  6 άτομα

1,200 κ χοιρινό ρολό από το καρέ
3/4 φλιτζανιού φυτίνη
1 κουτί μπύρα
Το χυμό από 2 πορτοκάλια
2 φλούδες πορτοκαλιού
2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Αλάτι και πιπέρι

 

 

 

 

Εκτέλεση

Πλένετε το κρέας και το σκουπίζετε. Το βάζετε σε κατσαρόλα με τη φυτίνη και το σοτάρετε σε μέτρια φωτιά από όλες τις πλευρές. Όταν το κρέας πάρει χρώμα, σβήνετε με τη μπύρα και το χυμό πορτοκαλιού.

Προσθέτετε και τις φλούδες πορτοκαλιού, τα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνετε και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σιγοβράζετε το κρέας 1 ώρα και 30' περίπου ώσπου να μαλακώσει.

Όταν κρυώσει το κρέας το κόβετε σε φέτες και το βάζετε πάλι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί μαζί με τη σάλτσα. Σερβίρετε αμέσως.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΡΟΚΦΟΡ

 

Υλικά
Για  4 άτομα

4 φέτες φιλέτο μοσχαρίσιο
1/4 κούπας βούτυρο
1/4 κούπας λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την σάλτσα
2 κ σ βούτυρο
2 κ σ αλεύρι
1 1/2 κούπας γάλα
1/3 κούπας τριμμένη παρμεζάνα
100 γρ τυρί ροκφόρ
Αλάτι προαιρετικά λόγω των τυριών

 

 

 

 

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε την σάλτσα. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα και προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να χρυσίσει λίγο. Στη συνέχεια προσθέστε και το γάλα ανακατεύοντας με το σύρμα ζωηρά να μην σβολιάσει. Φτιάχνετε έτσι μια αραιή μπεσαμέλ, στην οποία θα προσθέσετε και τα τυριά και θα ανακατέψετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει μια λεία  σάλτσα. Δοκιμάστε αν χρειάζεται αλάτι

Ετοιμάστε τα φιλέτα. Σε ένα τηγάνι λιώστε το βούτυρο. Αλατοπιπερώστε τα φιλέτα και σοτάρετε τα στο λιωμένο βούτυρο κι από τις δυο πλευρές, 10' περίπου. Σβήστε τα με το κρασί. Και αφήστε τα ώσπου να εξατμιστεί το κρασί.

Σερβίρετέ τα στα πιάτα ζεστά, περιχύστε τα με τη σάλτσα ροκφόρ και συνοδέψτε τα με πουρέ πατάτας και ριζότο. Γαρνίρετε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαίδανό.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Υλικά
Για  4-6 άτομα

1 κ κιμά μοσχαρίσιο
3 κρεμμύδια στο μπλέντερ
2 αυγά
6 φέτες ψίχα ψωμιού του τόστ τριμμένο
1 μικρή ώριμη ντομάτα χωρίς την φλούδα τριμμένη
1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ σ δυόσμο προαιρετικά
1 κ γ κύμινο
2 κ γ κοφτά αλάτι
1 κ γ ρίγανη
1 κ σ ξύδι
1/2 κ γ σόδα φαγητού
3 κ σ ελαιόλαδο
πιπέρι

 

 

 

Εκτέλεση


Βάζετε τον κιμά σε ένα μπολ ζυμώματος. Προσθέτετε το κρεμμύδι την ψίχα του ψωμιού, τα αυγά, την ντομάτα, το ελαιόλαδο και τον μαϊντανό. Προσθέτετε και όλα τα μπαχαρικά  αλλά την σόδα θα την ρίξετε στο ξύδι για να ενεργοποιηθεί και μετά θα την προσθέσετε στον κιμά.

Ζυμώνετε πολύ καλά έτσι ώστε να ανακατευτούν όλα τα υλικά. Ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε1/2 κούπα νερό εάν τα κρεμμύδια δεν είναι πολύ ζουμερά. Θέλουμε το μείγμα να πλάθετε αλλά να είναι και αφράτο. Αν έχετε χρόνο καλό είναι να αφήσετε το μείγμα 1 ώρα στο ψυγείο.

Πλάθετε τα κεφτεδάκια σε μπαλίτσες  και αφού τα αλευρώσετε λιγάκι, τα τηγανίζετε σε ζεστό λάδι. Τα γυρίζετε από την άλλη πλευρά μόνο εφόσον έχουν καλοροδίσει.

Σερβίρετέ τα με πιλαφάκι, με πουρέ πατάτας, ή με τηγανιτές πατάτες. Ζεστά ή κρύα, είναι πεντανόστιμα.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΠΟΥΓΚΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

Υλικά
Για  4-6 άτομα

1 κ. μελιτζάνες μακρόστενες
1 κ. κεφτεδάκια στρογγυλά (βλέπε συνταγή κεφτεδάκια πολίτικα)

Για την σάλτσα
400γρ ντοματάκια κονκασέ ή σπιτική σάλτσα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκόρδο σε λεπτά φετάκια
3 κ σ ελαιόλαδο
Μαϊντανό ή δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
Μια πρέζα ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι

 

 

Εκτέλεση


Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 8χλστ  περίπου και τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Μπορείτε αν θέλετε να τις ψήσετε και στο φούρνο ψεκάζοντας τες με το σπρέι λαδιού ή με ένα πινέλο. Όταν ροδίσουν τις βγάζετε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Τοποθετείστε 2 φέτες μελιτζάνας σταυρωτά  και τυλίξτε το κεφτεδάκι σαν πουγκί

Ετοιμάστε την σάλτσα. Σοτάρετε το κρεμμύδι και μετά το σκόρδο. Αφού ροδίσουν ελαφρώς σβήστε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέστε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και μια πρέζα ζάχαρη. Σιγοβράστε την σάλτσα για 20' περίπου. Προς το τέλος προσθέστε τον μαϊντανό ή τον δυόσμο.

Ρίξτε την μισή σάλτσα στο πυρέξ που θα ψήσετε τα πουγκιά. Τοποθετήστε τα πουγκάκια σε σειρά μέσα στο σκεύος. Περιχύστε με την υπόλοιπη σάλτσα τα πουγκιά.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 200 C για 20-25'. Σερβίρετέ τα ζεστά ή κρύα. Συνοδεύονται τέλεια με σπιτικό πουρέ πατάτας.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΧΟΥΓΚΙΑΡ ΜΠΕΓΕΝΤΙ
ΜΟΣΧΑΡΙ  Ή ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

Υλικά

1,5 κ μοσχάρι ή αρνάκι  από μπούτι κομμένο σε κύβους
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκ  σκόρδο προεραιτικά
400 γρ ντοματάκι κονκασε
400 γρ συμπυκνωμένη  ντομάτα
1 κουταλάκι ζάχαρη
Ελαιόλαδο, Αλάτι,  Πιπέρι,  Μπαχάρι τριμμένο        

1-1,3 κ μελιτζάνες φλάσκες
3 κ σ ελαιόλαδο
Χυμό από ένα λεμόνι
Αλάτι πιπέρι

Για την μπεσαμελ
2 κ σ βούτυρο
2 κ σ αλεύρι
1 κούπα γάλα
1 ½ κούπα τριμμένα τυριά (φέτα γραβιέρα κασέρι)
Αλάτι πιπέρι και μοσχοκάρυδο

 

 

 

 

Εκτέλεση

Σoτάρετε με ελαιόλαδο το κρέας σε κατσαρόλα. Μόλις ροδίσει προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κλείνετε με καπάκι και χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο. Δε χρειάζεται νερό γιατί θα βγάλει το κρέας τους δικούς του χυμούς. Το αφήνετε 1 ώρα να σιγοβράσει.

Στη συνέχεια ξαναδυναμώστε τη φωτιά και προσθέστε τα μπαχαρικά και το αλάτι και σβήστε με τα δυο είδη ντομάτας και την ζάχαρη. Σιγομαγειρέψτε το φαγητό σκεπασμένο ώσπου να μαλακώσει το κρέας και να πήξει η σάλτσα.

Ψήστε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στο γκριλ. Όταν ψηθούν τις αφήνετε λίγο να κρυώσουν και μετά τις ξεφλουδίζετε και τις περιχύνετε με χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια τις λιώνετε με πιρούνι ή στο μπλεντερ και μετά σωτάρετε τον πουρέ μελιτζάνας σε 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι

Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ. Λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε να ροδίσει λίγο και προσθέτετε το γάλα ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην σβολιάσει. Μόλις πήξει λίγο αποσύρετε από την φωτιά και προσθέτετε τα τυριά και τα μπαχαρικά.

Στην μπεσαμέλ ρίχνετε τον πουρέ μελιτζάνας και φτιάχνετε ένα ομοιογενές μείγμα. Σερβίρετε το κρέας σε πιατέλα και γύρω γύρω τον πουρέ.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΕ ΔΕΜΑΤΑΚΙΑ

Υλικά
Για  8 άτομα

8 φέτες νουά μοσχαριού πάχος 1εκ
2 κ σ ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί

1κ σ βούτυρο
1 κ σ κρεμμύδι τριμμένο
4 κ σ μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κούπα μανιτάρια σε φέτες
4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
8 φύλλα κρούστας
100 γρ τυρί κρέμα
200 γρ ρεγκάτο τριμμένο
Βούτυρο για το κλείσιμο των φύλλων
Αλάτι
Πιπέρι

 

 

 

 

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε το κρέας. Αλατοπιπερώνετε τις φέτες του νουά και τις τηγανίζετε σε ελαιόλαδο ροδίζοντάς τες και από τις δυο πλευρές. Σβήστε με το κρασί Κλείστε το καπάκι από το σκεύος και σιγομαγειρέψτε το κρέας για 40 λεπτά περίπου. Για να χωρέσουν όλες οι φέτες στο τηγάνι σας μπορείτε να τις τοποθετήσετε σαν βεντάλια.

Σε ένα άλλο τηγάνι σωτάρετε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια το μπέικον να μαραθούν για 3-5 λεπτά περίπου και προσθέτετε τον μαϊδανό .

Κόβετε τα φύλλα κρούστας στα τέσσερα. Παίρνετε δυο φυλλαράκια για κάθε πουγκί και τοποθετείτε στο κέντρο μια φέτα νουά. Αλείφετε με το τυρί κρέμα προσθέτετέ μια κουταλιά από τα μανιτάρια και το μπέικον και από πάνω τριμμένο ρεγκάτο.

Αλείφετε τις άκρες των φύλλων με βούτυρο και τις δένετε σαν πουγκί με σπάγκο ή με λωρίδα από μπέικον. Με ένα πινέλο τα αλέιφετε με λίγο βούτυρο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 - 25 λεπτά στους 200 βαθμούς να ροδίσει το φύλλο.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΑΡΝΑΚΙ ΡΟΛΟ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ

Υλικά
Για  8 άτομα

1 μπούτι αρνίσιο 2 ½ κ περίπου χωρίς το κόκκαλο

Για την γέμιση
1κ σ ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
2/3 του φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ σ φρέσκο δενδρολίβανο
2 κ σ φρέσκο θυμάρι
½ κ γ πιπέρι
Αλάτι
250γρ κεφαλοτύρι  κομμένο σε μπαστουνάκια
Ελαιόλαδο ή φυτίνη για το άλειμμα

 

 

 

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα μυρωδικά (αν δεν έχετε φρέσκα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα στη μισή όμως ποσότητα). Προσθέτετε και μια κουταλιά ελαιόλαδο και αναμειγνύετε καλά το μείγμα.

Ετοιμάζετε το κρέας. Αλατοπιπερώνετε το μπουτάκι και από τις δυο πλευρές. Στη συνέχεια απλώνετε τη γέμιση στο εσωτερικό από το μπούτι και προσθέτετε κατά μήκος και το κεφαλοτύρι. Τυλίγετε το μπουτάκι σαν ρολό και το δένετε με σπάγκο.

Τοποθετείτε το ρολό σε μια πυρίμαχη γάστρα. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε 2-3 κουταλιές φυτίνη ή ελαιόλαδο και όπως είναι ζεστό  περιχύνετε το αρνάκι.

Ψήνετε το αρνάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για το πρώτο μισάωρο. Μετά χαμηλώστε στους 150 βαθμούς και ψήστε για άλλη 1 ώρα και 40 λεπτά.

Μετά την πρώτη ώρα ψησίματος καλό είναι να ελέγξετε αν χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νεράκι. Για να το σερβίρετε το αφήνετε για 15 λεπτά και μετά το κόβετε σε φέτες.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΜΑΚΑΡΟΝAΔΑ ΜΕ ΚΟΤOΠΟΥΛΟ ΚΑΙ 4 ΤΥΡΙA

Υλικά
Για  4 άτομα

1/2 κιλό μακαρόνια χοντρά Νο5
600 γρ φιλέτο κότας σε μικρά κυβάκια
150 γρ γραβιέρα πικάντικη Μέριου Σοχού χοντροκομμένη
150 γρ χαλούμι χοντροκομμένο
100 γρ. φέτα Σοχού χοντροκομμένη
100 γρ ανθότυρο χοντροκομμένο
Ελαιόλαδο

Για την σάλτσα
3 κ σ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά σε λωρίδες
1 κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
1 κούπα μανιτάρια φρέσκα σε φέτες
1 βιολογικό κύβο κότας
400γρ ντοματάκια κονκασέ

 

 

 

 

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε την σάλτσα. Σωτάρετε το κρεμμύδι τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Αφού μαραθούν προσθέτετε την ντομάτα τον κύβο, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε για 20 με 30 λεπτά.

Βράζετε τα μακαρόνια σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Εν τω μεταξύ τηγανίζετε το φιλέτο κοτόπουλου για περίπου 8-10 λεπτά ώσπου να ροδίσει. Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα τυριά και προσθέστε τα στο κοτόπουλο να πάρουν λίγο χρώμα.

Σουρώνετε τα μακαρόνια και τα βάζετε σε ζεστή πιατέλα αφού έχετε στρώσει λίγη σάλτσα και τριμμένη παρμεζάνα από κάτω. Πάνω από τα μακαρόνια ρίχνετε το ζεστό μείγμα τυριών και κοτόπουλου. Και τέλος βάζετε την σάλτσα και σερβίρετέ τα αμέσως.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ

Υλικά
Για  4  άτομα

4 μπριζολάκια χοιρινά από καρέ χωρίς κόκκαλο
1/2 κγ πάπρικα γλυκιά
Αλάτι  και ρίγανη
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για την σάλτσα
1 κ σ ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κ σ ελαιόλαδο
½ κγ μουστάρδα
400 γρ ντομάτα αλεσμένη
Καυτερή πιπερίτσα
Λίγο δυόσμο φρέσκο  ή βασιλικό
Αλάτι και λίγη ζάχαρη

8 Ροδέλες από ξινόμηλο
Αλεύρι για το τηγάνισμα
2κ σ βούτυρο

 

 

 

 

Εκτέλεση

Βάζετε το ελαιόλαδο στο τηγάνι να ζεσταθεί και ρίχνετε μέσα τα μπριζολάκια αφού πρώτα τα έχετε πλύνει (για να μην έχουνε τυχόν κοκαλάκια) και τα έχετε στεγνώσει σε απορροφητικό χαρτί. Τα γυρίζετε από την άλλη πλευρά εφόσον έχουν ροδίσει. Έτσι θωρακίζουμε την μπριζόλα και κρατάει τους χυμούς τις.  

Μετά χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και τις αφήνουμε για 15-20 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμες ρίχνουμε την ρίγανη το αλάτι και την πάπρικα και σβήνουμε την φωτιά

Εντωμεταξύ σε ένα άλλο τηγάνι μπορείτε να ετοιμάσετε τα μήλα αν θέλετε για το γαρνίρισμα. Τα αλευρώνετε και τα σοτάρετε στο βούτυρο να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Στο ίδιο σκεύος αφού βγάλετε τα μήλα μπορείτε να ετοιμάσετε την σάλτσα.

Σοτάρετε το κρεμμύδι και προσθέτετε και την καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη ή ολόκληρη εάν θέλετε να την αφαιρέσετε μετά. Στη συνέχεια ρίξτε και την μουστάρδα διαλυμένη σε λίγο νεράκι. Προσθέστε και την ντομάτα με το αλάτι και την ζάχαρη. Σιγοβράστε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει η σάλτσα. Τον δυόσμο προσθέστε το τα τελευταία 5 λεπτά.

Σερβίρετε τα μπριζολάκια ζεστά και συνοδέψτε τα με πατάτες τηγανιτές, αρακά και τις τηγανίτες μήλου.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΡΑΓΟΥ ΜΕ ΡΙΓΚΑΤΟΝΙ

Υλικά
Για 4 άτομα

1κ μοσχάρι από κιλότο ή από σπάλα σε κύβους
1 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κούπα κόκκινο κρασί
400 γρ ντοματάκι κονκασε
250 γρ συμπυκνωμένη  ντομάτα
1 κουταλάκι ζάχαρη
3-4 κ σ Ελαιόλαδο,
Αλάτι,  Πιπέρι,  Μπαχάρι τριμμένο

500γρ ριγκατονι
Βούτυρο
Παρμεζάνα τριμμένη

 

 

 

Εκτέλεση

Σοτάρετε το κρεμμύδι και το κρέας στο ελαιόλαδο. Μόλις ροδίσει το κρέας απ' όλες τις πλετρές το σβήνετε με το κρασί. Έπειτα κλείνετε με καπάκι και χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο. Δε χρειάζεται νερό γιατί θα βγάλει το κρέας τους δικούς του χυμούς. Το αφήνετε 1 ώρα να σιγοβράσει.

Στη συνέχεια ξαναδυναμώστε τη φωτιά και προσθέστε τα μπαχαρικά το αλάτι την  ντομάτα και την ζάχαρη. Σιγομαγειρέψτε το φαγητό σκεπασμένο ώσπου να μαλακώσει το κρέας και να πήξει η σάλτσα.

Βράστε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Μόλις είναι έτοιμα στραγγίστε τα και περιχύστε τα με ζεστό βούτυρο ή ελαιόλαδο.

Σερβίρετε σε ζεστό πιάτο. Πασπαλίστε το πιάτο με τριμμένη παρμεζάνα, προσθέστε τα ζεστά ριγκατόνε και περιχύστε το πιάτο με την σάλτσα ραγού. Αν θέλετε προσθέτετε από πάνω και παρμεζάνα και φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------